Trustpilot

Verwijderen van ruis en geluid in audio en video

Ruis verwijderen audio en video

Verwijderen van RUIS

Het minste dat je kunt zeggen is, dat er zeer vele programma’s bestaan om ruis en geluid uit audio en video te halen. In dit artikel geven we een overzicht van 10 nuttige programma’s op dit gebied. Sommige software is bedoeld voor beginners, andere is dan weer zeer geavanceerd. Wilt u een audio door ons laten transcriberen, dan zou u mogelijk volgende programma’s kunnen gebruiken om de kwaliteit van uw audio te verbeteren.

Audacity

Audacity is een zeer bekend en veel gebruikt programma om ruis in audio te verwijderen. Hoewel je dit programma Audicity voor verwijderen ruis audiogratis kunt downloaden, biedt het zeer veel mogelijkheden om audio te bewerken. Het verwijderen van ruis in geluid is maar een van de mogelijkheden. We leggen even uit hoe je dat eenvoudig kunt doen. Eerst open je het geluidsbestand dat je wilt aanpassen in Audacity. Vervolgens selecteer je heel het geluidsbestand in de gebruikersinterface van het programma. Dan zoek je in het tabblad effect naar normaliseren. Daar klik je op. Vervolgens klik je nog eens op ‘OK’. Nadien kun je het verschil al horen bij het afspelen van je bestand. Toch zit er nog heel veel ruis bij. Die ruis kun je verwijderen. Van die ruis gaan we een ruisprofiel maken. Nu gaan we een stukje waar ruis op zit selecteren. Vervolgens klik je terug op ‘effect’, op ‘ruis verwijderen’ en klik je op ‘ruisprofiel verkrijgen’. Nu is het duidelijk voor Audacity hoeveel ruis er moet worden verwijderd. Vervolgens moeten we weer de hele opname selecteren, naar effect gaan en op ruis verwijderen klikken. Nu kun je horen hoeveel van de ruis je er zo kunt uithalen. Nu kun je dit nog verfijnen en terug op ruis verwijderen klikken. Nu is je eindresultaat klaar. Dat klinkt al heel wat beter en helderder.

LINK: http://www.audacityteam.org/

 

Adobe Audition

Adobe Audition is een gratis programma waarmee je ruis uit een geluidsbestand kunt weghalen. Dit doe je door middel van gebruik te maken van effecten. In Adobe Audition open je het venster ruis verwijderen. Dit doe je door naar ‘effecten’ te gaan. Vervolgens ga je naar noise reduction. Eens bij ‘noise reduction’ aangekomen klik je op ‘noise reduction process’. Vervolgens moet Audition leren wat je zelf als ruis beschouwd en wat niet. Dit kun je doen door een noise print te maken. Daarbij selecteer je eerst een stukje van je geluidsopname met ruis erin en vervolgens druk je op de button ‘capture noise print’. Dat kan bijvoorbeeld in het begin van het fragment zijn. Zo kun je de noise print aanmaken. Na het maken van de noise print klik je het best op ‘select entire file’. Op dat moment kun je zelf kiezen in welke mate je de ruis uit het geluidsfragment wil verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 100% noise reduction, maar hierdoor kan het fragment vervormd worden. Dat is de reden dat gebruikers de raad krijgen om de noise reduction aan te passen tot een lager percentage. Om de goede balans te vinden tussen de ruisverwijdering en de vervorming doe je er goed aan om het fragment een aantal keer te beluisteren. Hierbij moet je afwegen wat voor jou het beste klinkt. Eens je daaruit bent, kun je op ‘apply’ drukken waarna de gewenste ruisverwijdering wordt toegepast. Nadien is je geluidsfragment klaar om definitief te worden beluisterd.

LINK: http://www.adobe.com

 

Izotope RX5

Izotope RX5 is een programma dat niet alleen ruis verwijdert in audiobestanden, maar ook in filmbestanden. In totaal kan deze software gebruikt worden voor wel 10 soorten audiobestanden en 5 soorten filmbestanden. Dit programma is zeer gebruiksvriendelijk. Alles wat je hoeft te doen is je bestand naar de gebruikersinterface slepen. Je kunt het bestand ook openen in het bestandsmenu of je kunt ook in het menu van de Windows verkenner zoeken. Je hebt de mogelijkheid om meerdere bestanden tegelijk te selecteren. Binnen Izotope RX5 worden deze dan in verschillende tabs binnen het programma geselecteerd. De geluidsbestanden worden in dit programma prima gevisualiseerd en dat is niet alleen duidelijk, maar ook leuk om te zien. Deze visualisaties noemen we spectrogrammen. De gereedschappen die je kunt gebruiken om ruis te verwijderen uit de fragmenten vind je onderaan elk van de spectrogrammen. Zo kun je fragmenten selecteren en in- en uitzoomen. Binnen Izotope RX5 kun je fragmenten wel op 6 verschillende manieren selecteren. Zo kun je ook met een kwast of een toverstokje een stukje selecteren dat bijvoorbeeld ruis bevat, zonder dat je een tijdsselectie maakt, maar rechtstreeks de ruis eruit nemen omdat deze in het programma op een bepaalde manier wordt gevisualiseerd. Izotope RX5 is in dat opzicht vrij geavanceerd. Met dit programma loop je minder risico dat je te veel ruis verwijdert. Je kunt met dit programma steeds aanpassingen blijven doorvoeren tot je helemaal tevreden bent. Dan is het tijd om je geluidsbestand te exporteren.

LINK: https://www.izotope.com

 

Exp Studio Audio Editor

Exp Studio Audio Editor is een programma dat je enkel kunt gebruiken om ruis uit audiobestanden te halen. Om dit te kunnen doen, is het noodzakelijk dat je het audiobestand in het programma opent. Vervolgens zie je de gebruikersinterface van Exp Studio Audio Editor. Deze geeft je de mogelijkheid om het bestand te beluisteren en vervolgens een gedeelte ervan te selecteren waarvan je de ruis wilt verwijderen. Dit kun je doen door allerlei tools te gebruiken die je in het menu aan de linkerkant van de interface vindt. Hierbij is het ook mogelijk om een voorproef van het bewerkte bestand te beluisteren. Pas wanneer je helemaal tevreden bent, druk je op de button met het woord ‘apply’ erop. Het is duidelijk dat je Exp Studio Audio Editor voor veel meer kunt gebruiken dan alleen maar ruis verwijderen. Belangrijk om weten is dat de interface van het programma intuïtief werkt en dat het programma gemakkelijk is om te gebruiken.

LINK: https://expstudio-audio-editor.en.uptodown.com/windows

 

EArt Audio Editor

Zoals de naam doet vermoeden, kun je EArt Audio Editor enkel gebruiken om audiobestanden mee te bewerken. Behalve ruis verwijderen kun je hiermee ook tal van andere bewerkingen mee uitvoeren om de kwaliteit van je audiobestand mee te verbeteren. Zoals bij andere gelijkaardige programma’s wordt het geluidsbestand als een spectrogram weergegeven. Ook bij deze software kun je het gedeelte van het bestand dat je wilt bewerken selecteren. Voor je het afgewerkte bestand opslaat, kun je het eerst herbeluisteren. Uiteraard ondersteunt dit programma verschillende bestandsformaten.

LINK: http://download.cnet.com/EArt-Audio-Editor/3000-2170_4-10796530.html

Wavosaur

Wavosaur is een zeer uitgebreid programma. Audio bewerken en dan specifiek ruis verwijderen is maar een van de vele mogelijkheden die je krijgt als je werkt met dit softwarepakket. Net zoals bij alle andere programma’s waarmee je ruis kunt verwijderen begin je eerst met het openen van je geluidsbestand. Vervolgens kun je de gebieden waarin de ruis voorkomt, selecteren. Hierbij is het belangrijk dat je deze selectie goed uitvoert en precies het stuk selecteert waarin de ruis voorkomt. Om ruis te kunnen verwijderen, heb je een plug-in nodig die je in het programma zelf kunt selecteren. Hiermee kun je een geluidsprofiel aanmaken. In feite lijkt de werkwijze die Wavosaur hanteert erg op de manier waarop je die bij Audacity en Adobe Audition doet. Eens de ruis weg is, klinkt het geluidsbestand in ieder geval veel beter!

LINK: http://www.wavosaur.com/

WavePad

Met Wavepad kun je ruis verwijderen door te klikken op de clean up button die je op de menubar terugvindt. Vervolgens kun je kiezen voor noise reduction. Nadien kies je voor auto spectral substraction. Nadien kies je voor het percentage ruis dat je wilt verwijderen. Hierbij hou je natuurlijk rekening met het te bewerken audiobestand. Nu kun je op ‘reduce noise’ klikken en je bestand beluisteren nadat de auto spectral substraction zijn werk gedaan heeft. Indien het bestand nog niet klinkt zoals je het zou willen, dan kun je deze handelingen herhalen totdat alles klinkt zoals het hoort. Eventueel kun je ook kiezen voor de optie multiband noise gating. Als deze beide methodes worden gecombineerd, kun je er zeker van zijn dat de meeste ruis helemaal zal zijn verdwenen. Wavepad is een programma met vele opties waarmee je de geluidskwaliteit van je bestand kunt verbeteren. Als iets een keer niet werkt, dan kun je altijd op je stappen terugkeren.

LINK: http://www.nch.com.au/wavepad/index.html

 

SoundEngine

SoundEngine is software waarmee je audiobestanden kunt bewerken. Ook het verwijderen van ruis uit bestanden hoort daarbij. Deze software bestaat al sinds 2008 en is vooral populair in Japan. SoundEngine is heel gemakkelijk om te gebruiken. Als een van je geluidsopnames die je met SoundEngine gemaakt hebt te veel ruis bevat, dan kun je gewoon gebruik maken van de functie NoiseSuppressor. Op die manier wordt ruis gemakkelijk onderdrukt of verwijderd. De functie NoiseSuppressor biedt trouwens 3 manieren aan om dit te doen. Deze zijn eenvoudig te ontdekken in de gebruikersinterface van het programma. Ook deze software geeft je de mogelijkheid om het aangepast bestand eerst te beluisteren voor je het opslaat.

LINK: http://soundengine.com/

 

Leapic Audio Editor

Leapic audio editor ruis verwijderaarLeapic Audio Editor is een programma dat je in staat stelt om op een eenvoudige manier audiobestanden te bewerken. Ruis verwijderen behoort ook tot de mogelijkheden. Om dit te kunnen doen, ga je naar de tab ‘effecten’. Daar vind je twee mogelijkheden terug van ruis: ruis die veroorzaakt wordt door te ademen terwijl je spreekt, of ruis die veroorzaakt wordt doordat je een opname op een cassette hebt gemaakt. De ruis wordt trouwens automatisch opgespoord en verwijderd.

LINK: http://www.leapic.com/audio-editor.htm

 

Topaz DeNoise

Topaz DeNoise is software die geschikt is om ruis uit foto’s te halen. Hier gaat het dus niet om ruis verwijderen uit audio of filmbestanden. Je kunt het dus niet vergelijken met het weghalen van ruis uit een audiobestand. Topaz DeNoise is een zeer uitgebreid programma. Dit heeft voor gevolg dat dit programma niet zo gemakkelijk te gebruiken is als de software die we hierboven hebben besproken. Het minste dat je van Topaz DeNoise kunt zeggen, is dat het een zeer gesofisticeerd programma is. Topaz DeNoise is dan ook software die bedoeld is voor professionele fotografen. Hoewel het hier over visuele ruis op een foto gaat, zijn er toch een aantal die gelijkaardig verlopen. Net zoals bij auditieve ruis in een geluidsbestand, mag je hier niet te veel ruis verwijderen. Ook hier moet je dus steeds op zoek naar het evenwicht tussen te veel weghalen of te weinig weghalen.

LINK: http://www.topazlabs.com/denoise

Posted on juli 28, 2017 in Uittypen

Share the Story

About the Author

Back to Top