Tips voor uitwerken interview - audiotranscriptie weetjes
4.8
Gebaseerd op 5 beoordelingen
powered by Google
P KellerP Keller
07:25 20 Apr 20
Smooth cooperation!Quick answer via email with quote and questions. Processing of audio files on time or even faster if requested. Well indicated in advance how long it would take me to have traffic jams. Recommended!
dennis hypotheekwinkeldennis hypotheekwinkel
13:02 06 Nov 19
Super service!
Bram de KleineBram de Kleine
12:54 14 Mar 18
Pleasant cooperation. Price quality good.
Peter VerbaarschotPeter Verbaarschot
13:49 07 Nov 17
We had to transcribe a number of English interviews with difficult grammar. But that worked out well! Satisfied about price / quality.
Fiona Vande VeldeFiona Vande Velde
08:31 14 Feb 17
Had very good contact with the company, transcripts were not evident but were submitted before the agreed date. Very satisfied!
P KellerP Keller
07:25 20 Apr 20
Vlotte samenwerking!Snelle antwoord via mail bij offerte en vragen. Verwerking van audiofiles op tijd of zelf sneller als gevraagd. Op voorhand goed aangegeven hoelang het zou duren dat ik files zou hebben. Aan te raden!
dennis hypotheekwinkeldennis hypotheekwinkel
13:02 06 Nov 19
Superservice!
Bram de KleineBram de Kleine
12:54 14 Mar 18
Prettige samenwerking. Prijs kwaliteit goed.
Peter VerbaarschotPeter Verbaarschot
13:49 07 Nov 17
We hadden een aantal Engelse interviews te transcriberen met moeilijke grammatica. Maar dat is helemaal goed gekomen! Tevreden over prijs/kwaliteit.
Fiona Vande VeldeFiona Vande Velde
08:31 14 Feb 17
Zeer goed contact gehad met het bedrijf, transcripties waren niet evident maar toch voor de afgesproken datum ingeleverd. Zeer tevreden!
js_loader
Trustpilot

Tips voor uitwerken interview

tips voor het uitwerken van interviews

Uitwerken van interviews kom veel voor bij onderzoeksinstelling en journalisten. Dit uittypen, noemen we transcriptie of ook wel transcriberen.

Wat is audio uittypen of audio transcriberen?

We zijn al tientallen jaren gewoon dat we simpelweg met een druk op de knop gesprekken, interviews of andere vormen van audiofragmenten kunnen opnemen. Een aantal decennia geleden deden we dit nog door middel van een dictafoon en gingen we nadien aan de slag om het gesprek in een tekst of in artikelvorm uit te schrijven. Dit uitschrijven noemen we een transcriptie maken of transcriberen. Hier komt heel wat bij kijken. Transcriberen is een taak waarbij accuraatheid troef is. Om dit werk tot een goed einde te kunnen brengen, geven we je in dit artikel enkele tips. We hopen dat je hiermee een eind op weg komt!

Tips uitwerken interview naar transcriptie?

Om de audio van een gesprek of interview zo precies en efficiënt mogelijk te kunnen uitwerken, is het eerst en vooral belangrijk dat je er zorg voor draagt dat de kwaliteit van de geluidsopname zo goed mogelijk is. Er bestaan tal van factoren die de kwaliteit van de audio van een opgenomen interview kunnen beïnvloeden. Het is daarom in de eerste plaats belangrijk om hieraan aandacht aan te besteden. We zetten hierna een aantal van deze factoren op een rij:

Voorbereiden interview: De plaats waar je het interview afneemt

tips interview uittypenDe plaats waar je het interview afneemt, is van groot belang. Uiteraard is het van groot belang dat jij en je gesprekspartner zich gemakkelijk voelen tijdens het gesprek. Dit komt de uiteindelijke diepgang en waarde van het interview en het artikel dat je daarna schrijft, zeker ten goede. Het is bijgevolg ook logisch dat je op zoek gaat naar plekken die mensen op hun gemak laat voelen. Zeker bij goed weer is de verleiding groot om een interview buiten te laten plaatsvinden. Het lijkt een goed idee om een interview af te nemen op het favoriete terrasje van je gesprekspartner. Als de geïnterviewde een natuurliefhebber is, lijkt een park of een tuin de perfecte omgeving om een interview af te nemen. We kunnen je meteen vertellen dat dit soort van settings je gesprekspartner wel op zijn of haar gemak kunnen doen voelen, maar dat dit in de praktijk niet ten goede komt aan de kwaliteit van de audio. Om een goede transcriptie te kunnen maken, heb je immers een goed beluisterbaar en duidelijk audiobestand nodig.

Voorbereiden interview: Achtergrondgeluiden tijdens een gesprek buiten

We hoeven je alvast niet te vertellen dat je op het terras van een horecazaak altijd bijgeluiden zult hebben die de begrijpbaarheid van de audio negatief zullen beïnvloeden. Het zal misschien niet zo evident lijken, maar hetzelfde geldt ook voor tuinen en parken. We denken vaak dat het middenin de natuur stil is, maar niets is minder waar. Fluitende vogels, miauwende katten en buurmannen of groenarbeiders die plots het gras beginnen te maaien, kunnen de verstaanbaarheid van een audio-opname sterk verstoren. Dan hebben we het nog niet gehad over het wisselvallige weer dat roet in het eten kan gooien. Een fikse hoosbui of een sterk opzettende windvlaag die om je horen fluit, doen de verstaanbaarheid van een geluidsbestand uiteraard ook geen goed. We geven je bijgevolg als eerste raad mee om te kiezen voor een geluidsarme omgeving. Naar binnen gaan is dus de boodschap.

Voorbereiden interview: Geluidsoverlast in binnenruimtes

audio uittypen bij slechte akoestiek

Kwaliteit audio-opnames neemt af bij slechte akoestiek

Geluidsoverlast die de kwaliteit van je opname danig kan verstoren, is niet alleen op buitenlocaties van toepassing. Om de storende effecten van onverwachte weersomstandigheden te vermijden, is de neiging groot om van het terras van een café naar binnen te lopen. Ook al zal je gesprekspartner misschien zelf al aangeven dat hij of zij het liefst in zijn of haar stamkroeg wordt geïnterviewd, toch is dit een wel zeer slecht idee. Een gezellig café vol stamgasten is nu niet bepaald een goed voorbeeld van een geluidsarme ruimte. Je kunt om een professioneel interview af te nemen nog het best kiezen voor een ruimte of kamer waar buiten jezelf en je gesprekspartner niemand anders aanwezig is. Ook dan zijn er nog verschillende aandachtspunten die je zeer zeker niet mag verwaarlozen. Zo komen we naadloos aan bij het aspect akoestiek.

Voorbereiden interview: Goede akoestiek

We hebben allemaal wel eens gehoord van het woord akoestiek. Om een zo goed mogelijke audiokwaliteit te garanderen, is het belangrijk om te kiezen voor een ruimte die beschikt over een goede akoestiek. Als je nog maar even praat of zelfs per ongeluk iets laat vallen in sommige kamers, dan kan dat soms behoorlijk hol klinken. Indien dat het geval is, dan mag je er zeker van zijn dat je audiobestand inboet aan verstaanbaarheid.

Ruimtes die niet geschikt zijn voor een optimale audiokwaliteit

Het is duidelijk dat ruimtes waarin geluid hol klinkt, niet geschikt zijn voor een geslaagde audio-opname. Kleine ruimtes lijken wat dit betreft op het eerste zicht geschikter om een interview in af te nemen, maar niets is minder waar. Ook kleine, lege ruimtes kunnen de geluidskwaliteit negatief beïnvloeden. Het is echter wel mogelijk om dit holle en hinderlijke effect weg te nemen. Dit kun je doen door de kamer zoveel mogelijk gezellig in te richten en als het ware aan te kleden. We zijn er ons van bewust dat minimalistisch design nog steeds als modieus en hip wordt ervaren, maar dit maakt je kamer leeg en maakt dat geluid altijd als hol zal klinken. Dit komt de goede akoestiek en de kwaliteit van het geluid niet ten goede. Voor je een interview afneemt, neem je beste enkele maatregelen. Je kunt zelf een tekst inspreken in je dictafoon en deze laten afspelen. Zo krijg je meteen een realistisch idee van welke audiokwaliteit je mag verwachten. Klinkt het niet goed, dan kun je met een aantal ingrepen de ruimte minder hol laten klinken. Zo kun je tapijt op de grond leggen of tijdelijk kurken panelen aan de muren hangen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je je hele interieur aanpast om in optimale omstandigheden een interview te kunnen afnemen. Als je merkt dat de plaats die je in gedachte had om het gesprek te laten plaatsvinden niet geschikt is, dan doe je er goed aan om verder te zoeken naar een ruimte die wel aan alle voorwaarden voldoet om goede audio te produceren. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat je nadien de transcriptie en de tekst tot in de perfectie kunt uitwerken.

Tips voor het gebruik van de geschikte ruimte

Ook als je de perfecte kamer of ruimte gevonden hebt om je interview af te nemen, zijn er een aantal dingen waar je moet op letten. Deze tips zijn zo eenvoudig dat ze vaak over het hoofd worden gezien. Je weet dat je het risico op storende achtergrondgeluiden tot een minimum moet beperken. Zelfs als je de perfecte interview omgeving hebt gevonden, kan er toch nog altijd wat misgaan. Zo mag je uiteraard niet vergeten om de vensters van de kamer te sluiten! Indien je dit vergat, had je net zo goed buiten kunnen blijven zitten! Behalve de vensters, doe je er ook goed aan om de deuren te sluiten en een bordje met ‘niet storen’ erop te hangen. Op die manier heb je allicht meer zekerheid dat je niet gestoord wordt door nietsvermoedende collega’s en/of huisgenoten. Als het interview plaatsvindt in iemands privéwoning, dien je er ook voor te zorgen dat eventuele huisdieren niet kunnen komen binnenlopen. Mogelijk is je gesprekspartner allergisch aan of bang van honden of katten. Dat is een eerste reden. De tweede reden dat we deze tip geven is gerelateerd aan de kwaliteit van je audio. Een geluidsbestand uittypen verloopt niet zo prettig wanneer je luisterervaring verstoord wordt door hondengeblaf of het gemiauw van loslopende katten. Behalve met betrekking tot deze omgevingsfactoren, is het evenzeer van belang om rekening te houden met je gesprekspartner.

Afnemen interview: Licht je gesprekspartner in altijd van de opname en vraag altijd om toestemming!

In dit artikel hebben we ruimschoots aandacht besteed aan de randvoorwaarden voor het produceren van een zo kwaliteitsvol mogelijk audiobestand. Uiteraard haal je daar nadien bij het uitwerken van de audio van je interview heel wat voordeel uit. Vooraleer je nog maar aan het opnemen van een geluidsbestand van een gesprek begint, mag je één belangrijk aspect zeker nooit uit het oog verliezen. Wettelijk ben je verplicht om je gesprekspartner altijd in te lichten van het feit dat het interview wordt vastgelegd in een geluidsbestand. Het is namelijk noodzakelijk dat de geïnterviewde daar zijn of haar toestemming voor geeft. Anders mag je volgens de wet helemaal geen opnames maken! Met andere woorden: het is belangrijk om alle technische aspecten op orde te hebben, maar je kunt niet verder zonder toestemming van je gesprekspartner!

Afnemen interview: Gebruik professioneel materiaal om je audio op te nemen!

spreker met microfoon voor kwalitatieve audio-opnames

Gebruik een goede dictafoon of microfoon voor uw opnames.

Behalve een optimale, gezellige omgeving met een goede akoestiek en zonder storende holle klanken doe je er goed aan om je audio met goed werkend materiaal op te nemen. Dankzij het feit dat dictafoon apps voor zowel Apple als Android steeds verder worden ontwikkeld, is het niet langer meer noodzakelijk om een fysieke dictafoon aan te kopen. Je telefoon op tafel leggen, volstaat om de audio van een interview op te nemen. Dit geluidsbestand kun je nadien zonder problemen gebruiken om het gesprek te herbeluisteren. In het geval je een telefonisch interview afneemt van iemand, is het wel noodzakelijk om gebruik te maken van een tweede telefoon of van een professionele dictafoon. Bij telefonische interviews is het bijkomend ook noodzakelijk om je toestel op speaker te zetten! Na het beëindigen van het gesprek kun je beginnen met het uitwerken van het gesprek en het uitschrijven van het artikel. Voor je hieraan begint, raden we je aan om je geluidsbestand van je telefoon of dictafoon te downloaden. Wanneer je dit doet, moet je goed in de gaten houden of het bestandsformaat van je bestand compatibel is met dat van de transcriptiesoftware die je gebruikt om het interview uit te werken en om te zetten in een tekstbestand. Is dit niet het geval, dan raden wij je aan om je primaire audiobestand te converteren naar een conventioneel audioformaat zoals mp3 of WAV.

Uitwerken interview: Een audiobestand professioneel beluisteren

Nu je al zoveel energie hebt gestopt in het aanmaken van een perfect geluidsbestand, verdient deze audio het ook om met de beste koptelefoon te worden beluisterd. Je kunt natuurlijk een goedkope headset gebruiken die je al voor rond de 20 euro kunt kopen, maar dan loop je het risico dat er op de audio toch nog veel ruis blijft zitten. Het beste kies je voor een koptelefoon met ruisonderdrukking. Zo ben je er zeker van dat je alles goed verstaat en foutloos op papier zet. Het laatste wat je wilt is dat je gesprekspartner ontevreden is omdat er in de neerslag van het interview of in het artikel fouten staan die te wijten zijn aan het feit dat er niet alles aangedaan hebt om de audio onder de beste omstandigheden te beluisteren.

Versnellen van audiofiles

audio versnellen audiotranscriptie

Versnellen van audiofiles heeft een dramatisch effect op de kwaliteit van uw transcript

Ik kan alleen maar aanraden dat men na het maken van de opnames deze niet door een softwareprogramma zoals Audiotrimmer laat versnellen. Dat heeft dat van nadelige gevolgen voor de kwaliteit van uw transcript en zeker wanneer u deze dienst laat uitbesteden aan een andere partij. Voor meer informatie lees: Waarom het versnellen van audio geen zin heeft.

Uitwerken interview: Transcriptiesoftware gebruiken

Er zijn natuurlijk mensen die kunnen blindtypen aan een bovengemiddelde snelheid. Wie de kunst van het blindtypen onder de knie heeft, kan sneller en langer blijven typen zonder dat je tijdens de transcriptie steeds moet wisselen tussen je audiobestand en je tekstbestand. Toch volstaan een hoge typsnelheid en blindtypen niet om een interview snel en efficiënt te transcriberen. Het kan echter nog efficiënter! Je kunt hiervoor transcriptiesoftware gebruiken. Een bekend voorbeeld hiervan is Dragon NaturallySpeaking. Op zoek naar gratis transcriptiesoftware? Lees meer op onze website.

Uitwerken interview: Interview laten uitwerken

Het is aan te raden geen maanden te wachten op het uitwerken van uw interviews. Hoe langer men wacht met het uitwerken ervan, hoe moeilijker het wordt onduidelijkheden in het transcript op te lossen. En dit niet alleen voor de transcribent. Ook de interviewer kan moeilijker en moeilijker het verloop van het interview schetsen.

Om een interview van 1 uur om te zetten, besteed je makkelijk 4 tot 6 uur aan het uitwerken ervan, dat geldt dan voor personen vrij snel kunnen typen. Kom je in tijdnood, laat je audiofiles of interview uitwerken door een derde partij. Outspoken kan je helpen in de uitwerking ervan.

Prijs audiotranscriptie: klik hier

Conclusie van het uitwerken interview

In bovenstaand artikel vindt u allerlei tips die men kan gebruiken voor het uitwerken van audiofiles naar transcript. Om de kwaliteit van een transcript te garanderen, dienen we rekening te houden met een heleboel factoren.

Meer handige tips vindt men op :

Het perfecte transcript

Glasheldere opnames: 10 tips

Posted on september 8, 2018 in Uittypen

Share the Story

About the Author

Back to Top