Trustpilot

Dragon Naturally Speaking review

Dragon NaturallySpeaking review

Dragon Naturally speaking software

spraakherkenningWat is Dragon naturally speaking software? Het is geavanceerde spraakherkenning software die belooft audio’s 3x keer sneller te kunnen uitwerken in tegenstelling tot wanneer je de audio’s manueel zou verwerken door uittypen. Nu ik moet eerlijk toegeven, zelfs ik heb deze spraakherkenningsoftware geprobeerd voor mijn zaak. Het idee dat je 3x zo snel kan werken voor en hetzelfde geld verdienen? Ja, dat moet gewoon getest worden.

Toch ben ik er van terug gekomen en blijf ik audio’s manueel uittypen. In deze review vertel ik ook waarom en wie deze spraakherkenningsoftware wel goed kan gebruiken.

Beloftes van Nuance

De groep Nuance belooft het volgende wanneer je Dragon Naturally Speaking (DNS) aanschaft en gebruikt. De vraag waar iedereen mee zit, klopt dit?:

De snelste en meest nauwkeurige manier om met uw computer te werken met een betrouwbaarheid van 99%

Toen ik DNS voor het eerst probeerde, moet je de software laten gewennen aan je stem. Je dient hiervoor 10 minuten een standaard tekst voor te lezen die in de software zit. Heb je de leesopdracht voltooid, dan kan je je eigen lees- en leerprofiel opslagen op de computer. Nu kan je beginnen met audio door DNS te laten uittypen. De punten waar ik opmerkingen bij heb zijn de volgende:

Wanneer ik een simpele tekst op een rustige manier voorlees, zal DNS mijn tekst inderdaad in 99% van de gevallen herkennen en uitwerken. Wanneer ik het leestempo wat opvoerde, steeg het foutenpercentage minstens met 10%. De oplossing hierop is beter articuleren zodat de software alsnog je ingesproken tekst goed herkent.

Wanneer ik een simpele audio met rustige gesproken tekst (dictaat) van goede kwaliteit rechtstreeks liet uitwerken door DNS was het foutenpercentage veel hoger. De vermoedelijke reden is:

  1. dat elke vorm van achtergrondgeluid serieuze invloed heeft op de uitwerking van het dictaat,
  2. de tekst ingesproken is door een ander persoon. Denk eraan. We hadden Dragon Naturally Speaking laten gewennen aan mijn stem. Stemmen met andere taalaccenten, dialecten worden zeer moeilijk herkend. Het is niet voor niets dat er verschillende lees- en herkenningsprofielen kunnen aangemaakt worden. Dus enkel voor rechtstreeks dictaten door DNS te laten verwerken, moet de het audiobestand al van uitstekende kwaliteit zijn en de spreker dient een DNS profiel te hebben die makkelijk herkend wordt.

Het is duidelijk! Dit is een groot struikelblok voor Outspoken. Je zou eventueel kunnen denken om een nieuw dictaat te maken met eigen stem en deze automatisch te laten uitwerken door DNS. Maar waar zijn we dan mee bezig? Op die manier kunnen er op verschillende vlakken heel snel fouten optreden.

Wanneer ik Dragon Naturally Speaking gebruikte om een audio met technische/medische inhoud van goede kwaliteit zelf uit te werken, was het foutenpercentage zelfs 40%. De medische/technische termen wordt niet door DNS herkend. Ook Engelse vaktermen worden niet herkend. Een mogelijke oplossing is om Dragon Naturally speaking verder ‘op te leiden‘. Jawel! Voor elk woord dat DNS niet herkent, kan je DNS leren dat woord te verstaan en deze bij een volgend gebruik te herkennen. Het nadeel is dat je hier ontzettend veel tijd en werk in steekt. Niet echt wat je zoekt wanneer een klant zijn transcript snel wil hebben. Een ander nadeel is dat wanneer je een sterke vocabulaire database hebt opgebouwd, DNS hoogst waarschijnlijk jouw stem het best herkend. Dus dictaten ingesproken door iemand anders of die door iemand anders verwerkt worden, leveren weer extra fouten op.

Nog even over de snelheid van DNS. Toen ik startte met mijn bedrijf gebruikte ik mijn huidige pc, een 64 bit en Windows 7 versie. De installatie op zich is vrij vlot verlopen maar telkens als in DNS wilde opstarten was het wel eens mogelijk dat:

  • de pc zich van zelf afsloot na het kiezen van het mijn DNS uitwerkingsprofiel,
  • DNS langzaam opstartte (tot wel 4 minuten),
  • de pc blokkeerde waardoor ik hem opnieuw moest opstarten,
  • de uitwerking er van langzaam verliep tot soms wel 5 seconden vertraging.

Dan heb ik wat opzoekwerk gedaan en voor DNS degelijk te kunnen installeren en te laten werken, heb je minstens volgende systeemvereisten nodig: minimum Windows 7 en liefst een 4 GB Ram geheugen. Mijn PC was maar 2 GB Ram op een 64bit en dat was volgens mij de reden waarom de software zo traag werkte.

Conclusie:

Voor mij of voor het bedrijf Outspoken is deze software niet handig in gebruik. De spraakherkenning is snel maar als je zinnen of woorden dient te verbeteren dan moet je ofwel de DNS commando’s ingeven – niet handige als de software traag is – of manueel in je tekst verbeteringen gaan aanbrengen. Dat levert een extra vertraging op.

Daarbij werken wij op regelmatige basis technische/medische audio’s uit. DNS kan hiervoor op korte termijn niet voor gebruikt worden.

Voordelen van Dragon Naturally Speaking

DNS kan wel heel goed gebruikt worden voor algemene administratieve taken. Het is zelfs heel makkelijk je pc commando’s te geven om bijvoorbeeld naar Outlook te gaan, een snel e-mail bericht te schrijven en deze te verzenden. Dat gaat omdat het meestal algemene spraak omvat. Programma’s die door DNS ondersteund worden:

  • Microsoft Outlook 2010 & 2013, Microsoft Word 2010 & 2013, NotePad
  • Outlook 2010 & 2013
  • Gmail, Yahoo Mail en Outlook.com, in Internet Explorer, Firefox en Chrome

Ook het uitwerken van simpele teksten die telkens door dezelfde persoon worden ingesproken en verwerkt, is voor DNS geen enkel probleem.

Voor mensen met dyslexie is dit een goed alternatief = minder spellingsfouten.

DNS is ook zeer handig voor mensen die niet snel kunnen typen zodanig dat je er toch de voordelen uit haalt.

Voor wie is DNS geschikt?

Het lijkt mij op het eerste zicht een ideaal programma voor een receptioniste: makkelijke commando’s waarmee je snel e-mails opstelt en verstuurt, korte teksten opmaakt, dingen op internet opzoekt, nota’s maakt enz..

DNS kan ook gebruikt worden door particulieren die niet graag typen. Ook op iPhone is een app beschikbaar zodat je snel berichten kan sturen, zaken op internet kan opzoeken, chatberichten kan versturen etc.

Audio manueel laten uittypen? => klik hier

Posted on september 30, 2015 in Uittypen

Share the Story

About the Author

Back to Top